počet produktů: 0
cena: 0,00 Kč
Kontaktní formulář
chci zaslat dotaz
Možnosti plateb
ComGate Dobírka ČP Platba převodem Hotově Dobírka Zásilkovna PPL - pouze logo Česká pošta - jen logo PayPal - pouze logo

     

     DOPRAVA

nad 2.000,- Kč

ZDARMA

Nově v nabídce

                     CD


    Ájurvédské čaje, ovoce
          a nutriční elixíry  


         Dárkové poukazy

  v hodnotě 200,- až 1.500,- Kč


Informace pro vás

certifikát prověřené společnosti


           Certifikáty a atesty

   Formulář pro odstoupení od
                   smlouvy

Nejnovější produkty
Lampa Dream
960,00 Kč

Ájurvéda - principy stravování

Základní principy stravování dle ájurvédy

 

http://www.siddha-ajurveda.cz/image/data/banner-ayurveda-eating.jpg

 

1. Dávejte přednost čerstvě připraveným, teplým a domácím pokrmům.

2. Jezte v klidném, v příjemném prostředí a v příjemné společnosti. Při jídle zkuste zklidnit svojí mysl, nepřemýšlet o práci, nečíst knihu ani se nedívat na televizi. Pokuste se vnímat přítomný okamžik a jídlo si opravdu vychutnat. Je také dobré se k jídlu posadit a jíst vždy zhruba ve stejnou hodinu.

3. Nejezte příliš pomalu ani příliš rychle. Po jídle byste se měli cítit plní asi ze tří čtvrtin, tedy ani hladoví ani přejezení.

4. Mezi jednotlivými jídly ponechte 3-6 hodin, aby vaše tělo mělo dost času na trávení. Toto neplatí pro pitty, protože ty tráví rychleji.

5. Nepřehánějte to s vodou. Pití vody přes míru způsobuje disfunkci našeho "agni"-ohně. Je to jako když hasíme oheň vodou. Ajurvéda doporučuje upíjet vodu nebo jiné nápoje během jídla. Voda by měla mít pokojovou teplotu, jinak otupí vaši chuť k jídlu. Vyhněte se pití většího množství tekutin těsně před a po jídle.

6. Nepijte mléko k pokrmům, které jsou složeny z více chutí (např. kombinace zelenina/maso). Mléko se dá pít v kombinaci např. s toustem, cereáliemi nebo se sladkými jídly. Můžete jej pít také jen tak, mimo jídlo. Zvláště ryba, vajíčka, kyselé ovoce, ředkev, jogurt, česnek a sůl se k mléku nehodí.

7. Snažte se, aby v každém vašem jídle bylo zastoupeno všech šest chutí (sladká, kyselá, slaná, hořká, pálivá, trpká), samozřejmě s přihlédnutím k vaší dóša-konstituci.
Každá potravina a bylina má určité vlastnosti a ty zvyšují podobné vlastnosti a elementy v našem těle. Naproti tomu látky s opačnými vlastnostmi působí proti zvýšeným elementům v těle a udržují rovnováhu.

8. Nebojte se naslouchat sami sobě. Řiďte se svými chutěmi. Pokud vám něco nechutná, nenuťte se do toho a pokud máte něco rádi, dopřejte si to. Jen pozor na chutě způsobené špatnými návyky.

9. Oběd by měl být hlavním jídlem vašeho dne. Snídaně a večeře volte spíše lehčí.

10. Jogurt a sýr jsou nevhodné pro pitta typy, protože jejich základní chuť je kyselá. Vyhněte se konzumaci těchto potravin ve večerních hodinách.

11. Med není vhodné vařit, zahřívat nebo přidávat do horkých nápojů.

12. Vyhněte se ledovým nápojům a potravinám, protože narušují trávící pochody.
Ajurvéda doporučuje pití teplých tekutin nebo tekutin o pokojové teplotě před pítím studených a ledových nápojů.

13. Po jídle necvičte. Alespoň pár minut po jídle je dobré v klidu sedět, potom se můžete krátce projít (stačí kolem 100 kroků).

14. Nejezte těsně před spaním. Pokud máte hlad, dejte si sklenici teplého mléka. Bude se vám pak dobře spát.

15. Trávící proces začíná už v ústech, proto dobře potravu požvýkejte.

16. Ajurvéda doporučuje nejíst větší množství syrových potravin. Zralé ovoce v bio kvalitě je v pořádku.


Příprava jídla


1. Nejlepší je pokrm připravený v příjemném prostředí, s láskou, radostí a klidem.

2. Pokrm by vždy měl vonět, vypadat i chutnat skvěle.

3. Pokrm by měl být teplý a dobře uvařený. Vyhněte se rozvařenému, nedovařenému nebo spálenému jídlu.

4. Pokrm by měl být vždy čerstvě připravený, z kvalitních surovin, pokud je to možné tak v bio kvalitě.

5.Pokud je to možné, vyvarujte se ohřívání a dojídání pokrmů z předchozího dne.


Funkce jídla


Jídlo by nás mělo uspokojit, dodat sílu a energii, udržovat správné tělesné funkce, zvýšit oheň a vitalitu našeho těla, posílit paměť a celkově by nás mělo vést k dlouhověkosti.

 

    http://www.siddha-ajurveda.cz/image/data/banner-ayurveda-eating2.jpg


Kvality jídla - Sattva, Rajas, Tamas


Sattva je kvalitou rovnováhy a harmonie. Rajas je kvalitou vášně a činnosti. Tamas je kvalitou netečnosti a potenciálu. Vše v přírodě obsahuje kvality sattvy, rajasu a tamasu, ale v různých poměrech. Když jsme pozitivní a šťastní, jsme více sattva. Když jsme aktivní a intenzivní, jsme více rajas, a když jsme pomalí a letargičtí, jsme více tamas.

Tyto tři kvality jsou samozřejmě také obsaženy v potravinách, které jíme, a podle toho co jíme, na nás působí a dodávají nám sattva, rajas a tamas energii. Že by se tu opět potvrzovalo staré známé rčení „Jsme to co jíme“?


Sattvická strava

  • Dodává tělu potřebnou energii bez toho, aby ho zbytečně zatěžovala. Zklidňuje a pročišťuje mysl.
  • Je čerstvá, šťavnatá, lehká, výživná, sladká (svojí podstatou) a chutná.
  • Patří sem dobře stravitelná jídla sladké chuti (obiloviny, ovoce), některé druhy zeleniny a mléčných produktů. 
  • Příklady: Čerstvá jídla, biopotraviny, čerstvá a dobře stravitelná zelenina, ovoce, klíčky, obiloviny a oříšky, mungo fazole, červená čočka, rýže (např.basmati), čerstvé mléko, máslo a jogurt, ghí, med, některé bylinky a koření (např.římský kmín, koriandr, fenykl, kurkuma, bazalka, skořice, kardamon, šafrán, heřmánek, jasmín, růže, lotus atd.)


Rajas strava

  • Zahrnuje většinu luštěnin a vůbec potraviny s vysokým obsahem bílkovin, např. drůbeží a rybí maso. Patří sem i ostrá koření a některé druhy zeleniny.
  • Rajas strava je svojí podstatou slaná, kyselá, trpká, ostrá a suchá.
  • Vytvářejí pohyb a aktivitu, a na druhé straně z nich může pocházet také zloba, rozrušení a bolest.
  • Příklady: Ze zeleniny je to paprika, rajčata, lilek, brambory, cibule, česnek, z obilnin např. pohanka a jáhly, dále sem patří většina luštěnin, bílé maso, z koření je to např. čili, kajenský pepř, pepř, hřebíček, muškátový oříšek, sůl. Do této skupiny se řadí také káva, černý čaj a tabák.


Tamas strava

  • Do tamas skupiny patří jídlo zkažené, chuťově nedobré, skladované moc dlouho, ale i mražené, konzervované (např. v plechovkách), fermentované jako např. alkohol a geneticky modifikované.
  • Tamas strava způsobuje únavu a ospalost, na mentální úrovni pesimismus, pochyby, nevědomost.
  • Ke trávení takové stravy je potřeba velké množství energie.
  • Příklady: Červené maso, tvrdé a tavené sýry, ohřívaná jídla, smažená jídla, průmyslově upravované potraviny.

Rajas a tamas strava narušuje integraci mysli, těla a ducha, sattva strava ji naopak podporuje.
Kvality (které se v ajurvédě jinak nazývají guny) sattva, rajas a tamas také reprezentují proces evoluce, skrze který se subtilní (jemnohmotné) stává hrubohmotným.

V indické filosofii se jogínům a světcům doporučuje jíst pouze sattva stravu. Ale lidé v našem dynamickém západním světě, kteří musí držet krok s jeho tempem a neustálými změnami, potřebují také rajas energii, energii pohybu a akce. Proto bychom měli v rovnováze požívat sattvickou i rajasickou stravu a snažit se vyhýbat stravě s tamasickými kvalitami.

X

Zásady používání souborů cookies

Webové stránky dle Zásad zpracování osobních údajů zákazníků v souladu s GDPR využívájí soubory cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.

Rozumím
Přizpůsobit